Η Πολιτική Ποιότητας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
Το τμήμα οικονομικών επιστημών (εφεξής ΤΟΕ), διαθέτει συμβατή και εναρμονισμένη πολιτική ποιότητας του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών (ΠΠΣ) με την πολιτική ποιότητας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η δήλωση Πολιτικής Ποιότητας του ΤΟΕ, είναι συμβατή με τον στρατηγικό σχεδιασμό του τμήματος και έχει εγκριθεί από την συνέλευση του τμήματος (81/17.10.2019) και έχει αναρτηθεί στη ιστοσελίδα του τμήματος. Το ΤΟΕ υπογραμμίζει την δέσμευση του για την εφαρμογή πολιτικής ποιότητας που υποστηρίζει την ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία, στηρίζει τον προσανατολισμό του ΠΠΣ, προωθεί τους στρατηγικούς σκοπούς του τμήματος, υλοποιεί τους επιμέρους ερευνητικούς και διδακτικούς στόχους του ΤΟΕ και καθορίζει τα ενδεδειγμένα μέσα υλοποίησης τους.
Read MoreΟι στόχοι και τα μέσα της Πολιτικής Ποιότητας του Τμήματος, διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της ΕΘΑΑΕ, τη διδακτική και ερευνητική στοχοθέτηση του Δ.Π.Θ., τη διαβούλευση διδασκόντων και διδασκομένων στο πλαίσιο των συνελεύσεων και των επιτροπών του τμήματος καθώς και τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του τμήματος, και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των μαθημάτων από τους φοιτητές έχουν συζητηθεί στις συνελεύσεις του ΤΟΕ. Η Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας (εφεξής Π.Δ.Π.) του Τμήματος, προσαρμόζεται και βελτιώνεται με την ενεργό συμμετοχή όλων των μελών του Τμήματος.
Το ΤOE υλοποιεί διαδικασίες αποτίμησης του έργου του, αξιοποιεί πληροφορίες επί του παραγόμενου διδακτικού και ερευνητικού έργου, αξιοποιεί βέλτιστες καλές πρακτικές ομοειδών τμημάτων και εδράζει τις ενέργειες του σε συγκεκριμένα πρότυπα και διαδικασίες.
Η Π.Δ.Π. λαμβάνει υπόψη το ακαδημαϊκό περιεχόμενο και επιστημονικό υπόβαθρο του ΠΠΣ που προσφέρει το τμήμα, ώστε να υπάρχει διαρκής διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του παραγόμενου εκπαιδευτικού, επιστημονικού, ερευνητικού και διοικητικού έργου, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (Ε.Χ.Α.Ε.) Πρώτιστο μέλημα του ΤΟΕ είναι η παροχή στους φοιτητές/φοιτήτριές* του, σπουδών υψηλής ποιότητας και η υλοποίηση έρευνας με διεθνή προσανατολισμό (*εφεξής ο όρος «φοιτητές» περιλαμβάνει όλους τους φοιτούντες ανεξαρτήτως φύλου).
Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη Δ.Ε.Π. παρέχουν επικαιροποιημένη γνώση, συνδέουν την διδασκαλία τους με την έρευνα και αναμορφώνουν το εκπαιδευτικό υλικό και τις περιπτωσιολογικές μελέτες που το υποστηρίζουν, σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις της επιστήμης στο γνωστικό τους αντικείμενο. Το ΤΟΕ επικουρεί τούς φοιτητές σε όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με συμβουλευτική (έχει οριστεί Σύμβουλος Σπουδών για κάθε φοιτητή), ενισχυτική διδασκαλία όπου απαιτείται (Φροντιστήρια), και υποστήριξη επί ειδικών πτυχών της ακαδημαϊκής δράσης, (π.χ. Επιτροπή επί του Προγράμματος Σπουδών, Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, επιτροπή Εrasmus). Επιπρόσθετα, τα μέλη ΔΕΠ επιδιώκουν συγκεκριμένα μαθησιακά αποτελέσματα και δεξιότητες κατά την διάρκεια των μαθημάτων τους, σύμφωνα με τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, και με βάση τα μαθησιακά αποτελέσματα του παρεχόμενου, από το ΤΟΕ, πτυχίου.
Οι φοιτητές αξιολογούν τα μαθήματα του τμήματος, προετοιμάζονται για τις εκπαιδευτικές-ερευνητικές δραστηριότητες και συνεισφέρουν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών δράσεων. Το ΤΟΕ είναι σε συνεργασία με υπηρεσίες του Δ.Π.Θ., όπως η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας, το γραφείο διασύνδεσης του Δ.Π.Θ. (http://career.duth.gr/portal/), το Γραφείο Συνηγόρου του Φοιτητή, το Γραφείο Πρακτικής άσκησης, η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (https://dasta.duth.gr/), η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (http://epixeireite.duth.gr/), το γραφείο υποστήριξης διδασκαλίας, το κέντρο επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης, και το τμήμα συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών. Τα μέλη του διοικητικού προσωπικού υποστηρίζουν τις λειτουργίες και τις διαδικασίες Διασφάλισης Ποιότητας.
Eφαρμογή δράσεων για τη διασφάλιση της ποιότητας
Το ΤΟΕ λειτουργεί με βάση το Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Δ.Π.Θ., το οποίο καθορίστηκε από την υπ. Αρ. Δ.Π.Θ./ΣΥΓΚ/33196/1628 απόφαση της Συγκλήτου, που τροποποίησε τον προηγούμενο Κανονισμό λειτουργίας της ΜΟ.ΔΙ.Π. (αριθμ. Δ.Π.Θ./ΣΥΓΚ/17939/ 585/21-12-2016) και την απόφαση έγκρισης του Κανονισμού λειτουργίας της ΜΟ.ΔΙ.Π. του Δ.Π.Θ (Φ.Ε.Κ. Β’ 4524/2016). Ο κανονισμός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 1178/2018 και καθορίζει το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Δ.Π.Θ.
Η υποβολή στοιχείων ετήσιας αποτίμησης / αξιολόγησης του ΤΟΕ, λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει την καταγραφή και επεξεργασία στοιχείων με ποσοτικά δεδομένα για την εισαγωγή, φοίτηση και αποφοίτηση των φοιτητών, την πρόσληψη και εξέλιξη του διδακτικού και του υπόλοιπου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού, την υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, την ερευνητική παραγωγή σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο των μελών Δ.Ε.Π., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την λειτουργία του Τμήματος. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αποστέλλονται στη ΜΟ.ΔΙ.Π. του Δ.Π.Θ., αναλύονται στην Συνέλευση του Τμήματος, και λαμβάνονται διορθωτικές δράσεις.
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) της ΜΟ.ΔΙ.Π. του Δ.Π.Θ. αντλεί δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα της Ηλεκτρονικής Γραμματείας και επεξεργάζεται συνολικά τις πληροφορίες. Η διασφάλιση ποιότητας του ΠΠΣ του ΤΟΕ, υλοποιείται με τις ακόλουθες ενέργειες παρακολούθησης και περιοδικής εσωτερικής αξιολόγησης:
Η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.) του τμήματος, εισηγείται στη Συνέλευση και διορθωτικές ενέργειες του Π.Σ. (για παράδειγμα αλλαγές σε μαθήματα, υποχρεωτικά, ή επιλογής, πιστωτικές μονάδες, τίτλους και περιεχόμενα μαθημάτων, συγχώνευση ή κατάργηση μαθήματος), και εξετάζει την συνοχή και τα μαθησιακά αποτελέσματα των περιγραμμάτων μαθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΠΣ επιλαμβάνεται:
(α) της αναμόρφωσης του προγράμματος του ΠΠΣ και της προσαρμογής του σε νέα επιστημονικά δεδομένα,
(β) της αναμόρφωσης των πιστωτικών μονάδων ανά μάθημα,
(γ) της υπέρβασης αναφυομένων δυστοκιών κατά την εφαρμογή του ΠΠΣ,
(δ) της συμβατότητας των περιγραμμάτων μαθημάτων με το πρότυπο της ΕΘΑΑΕ,
(ε) της υποβολής στοιχείων ως προς την υλοποίηση μαθημάτων,
(ζ) της εφαρμογής των μεταβατικών προγραμμάτων σπουδών,
(η) της αξιοποίησης βέλτιστων πρακτικών από προγράμματα συναφών Τμημάτων στα Α.Ε.Ι. της Ελλάδας και της αλλοδαπής.
Η Ομάδα Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.) του ΤΟΕ, είναι υπεύθυνη για:
(α) την υποβολή στοιχείων της ετήσιας εσωτερικής αξιολόγησης,
(β) τη διαδικασία συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων αξιολόγησης του διδακτικού έργου από τους φοιτητές,
(γ) την υποβολή ενεργειών βελτίωσης του εκπαιδευτικού-ερευνητικού έργου με βάση την διαδικασία αξιολόγησης από τους φοιτητές,
(δ) την παρακολούθηση των δεικτών κατάταξης του ΤΟΕ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η ΟΜ.Ε.Α. παρουσιάζει στην Συνέλευση του Τμήματος τα αποτελέσματα των παραπάνω δράσεων και υποβάλλει προτάσεις βελτίωσης των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς τους φοιτητές του Τμήματος.
Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης εισηγείται στη Συνέλευση τον προγραμματισμό υλοποίησής πρακτικής άσκησης, καθορίζει τα κριτήρια για την επιλογή των φοιτητών, την μοριοδότηση των κριτηρίων, το δικαίωμα ενστάσεων, και τον χρόνο άσκησης των ενστάσεων. Επίσης, παρουσιάζει στην Συνέλευση του Τμήματος τα αποτελέσματα των παραπάνω δράσεων και υποβάλλει προτάσεις βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φοιτητές του Τμήματος.
Ο Σύμβουλος Σπουδών (Σ.Σ.) συμβουλεύει τους φοιτητές για τα κάτωθι:
α) Περιεχόμενο μαθημάτων, μεθόδους αξιολόγησης μαθημάτων, τρόπους βελτίωσης επιδόσεων σε προόδους και τεστ,
β) Περιεχόμενο υποχρεωτικών μαθημάτων και μαθημάτων επιλογής της κατεύθυνσης, τρόπους ελαχιστοποίησης της αποτυχίας στις εξετάσεις, και μεθόδους βελτίωσης δεξιοτήτων,
γ) Επιλογή θέματος εργασιών στα μαθήματα της κατεύθυνσης,
δ) Μεταπτυχιακές σπουδές (στο Τμήμα, στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή),
ε) Επαγγελματικές προοπτικές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
ζ) Θέματα που δημιουργούν κωλύματα στις σπουδές.
Η επιτροπή Erasmus εισηγείται στη Συνέλευση τον προγραμματισμό υλοποίησής της διαδικασίας ανταλλαγής φοιτητών, καθορίζει τα κριτήρια για την επιλογή των φοιτητών, την μοριοδότηση των κριτηρίων, το δικαίωμα ενστάσεων, και τον χρόνο άσκησης των ενστάσεων. Επίσης, παρουσιάζει στη συνέλευση του Τμήματος τα αποτελέσματα των παραπάνω δράσεων και υποβάλλει προτάσεις βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους φοιτητές του Τμήματος. Επίσης στο ΤΟΕ λειτουργούν οι εξής επιτροπές:
α. Επιτροπή Κατατακτηρίων Εξετάσεων
β. Επιτροπή Έρευνας
γ. Επιτροπή προχείρων διαγωνισμών για την προμήθεια οργάνων, ειδών, υλικών και εκτελέσεως μικροεργασιών
δ. Επιτροπή παραλαβής πάσης φύσεως οργάνων, ειδών και υλικών και εκτελέσεως μικροεργασιών
ε. Επιτροπή καταστροφής και διαγραφής άχρηστων οργάνων, ειδών και υλικών κινητών πραγμάτων
ζ. Επιτροπή Παραλαβής Διδακτικών Βιβλίων
η. Επιτροπή βιβλιοθήκης. Τέλος, έχουν οριστεί από την συνέλευση υπεύθυνοι για την Προστασία των προσωπικών δεδομένων, για το πληροφοριακό σύστημα ποιότητας της ΕΔΑΕΕ, και για την διαχείριση και ενημέρωση της ιστοσελίδας.
Δημοσιοποίηση της Πολιτικής Ποιότητας του Τμήματος
Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Ποιότητας Ε.Σ.Δ.Π. του Δ.Π.Θ., τα ΑΕΙ οφείλουν να δημοσιοποιούν τις εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές τους δραστηριότητες, την πολιτική τους για τη διασφάλιση της ποιότητας και τα αποτελέσματα των εσωτερικών και εξωτερικών αξιολογήσεων. Η διεργασία αυτή έχει ως αντικείμενο να καθιστά τις σχετικές πληροφορίες άμεσες, προσβάσιμες, επίκαιρες και διατυπωμένες με αντικειμενικότητα και σαφήνεια (http://duth.gr/Portals/0/ VI – -24-9-18_1.pdf)
Το ΤΟΕ έχει αναρτήσει την πολιτική ποιότητας του στην ιστοσελίδα του Τμήματος (econ.duth.gr/πολιτική-διασφάλιση-ποιότητας/), ώστε να μπορούν να ενημερώνονται οι νεοεισερχόμενοι και εν ενεργεία φοιτητές του ΤΟΕ αλλά και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου κατά την φάση επιλογής του Τμήματος στο μηχανογραφικό δελτίο. Οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές ενημερώνονται για την πολιτική ποιότητας του Τμήματος και κατά τις τελετές υποδοχής των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών φοιτητών.
Επιπρόσθετα, το ΤΟΕ επικοινωνεί την πολιτική ποιότητας μέσα από τον οδηγό σπουδών του, τη διοργάνωση επισκέψεων σχολείων στις εγκαταστάσεις του, δημοσιεύσεις στον Τύπο, διαλέξεις, ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις, με σκοπό την προώθηση των προγραμμάτων σπουδών του σε ενδιαφερόμενους, καθώς και ερευνητικές διημερίδες και σεμινάρια.
Η πολιτική ποιότητας του ΤΟΕ επικοινωνείται επίσης, κατά τις επαφές του με την τοπική κοινωνία και τα επιμελητήρια, σε περιπτώσεις διοργάνωσης δράσεων με επαγγελματικούς φορείς (για παράδειγμα με το οικονομικό επιμελητήριο της Ελλάδας με το οποίο έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας από τον Οκτώβριο του 2019), κατά τη παρουσίαση αποτελεσμάτων της έρευνας του, κατά την διάρκεια των τελετών αποφοίτησης του τμήματος αλλά και σε διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας όπως η 84η ΔΕΘ το 2019, όπου το ΤΟΕ συμμετείχε με δικό του περίπτερο.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται για τη δημόσια πληροφόρηση των ενεργειών- δράσεων του ΤΟΕ οι εξής τρόποι:
- Η επίσημη ιστοσελίδα του ΤΟΕ (https://scm.econ.duth.gr/).
- Η πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης DUTHNET eClass (https://eclass.duth.gr/) που χρησιμοποιούν τα μέλη Δ.Ε.Π. και οι εγγεγραμμένοι στο ΤΟΕ φοιτητές.
- Η πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Γραμματείας (https://unistudent.duth.gr/) που χρησιμοποιούν τα μέλη Δ.Ε.Π και οι εγγεγραμμένοι φοιτητές.
- Οι ιστοσελίδες δομών του Δ.Π.Θ. όπως του Γραφείου Διασύνδεσης (http://career.duth.gr/portal/), της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (http://epixeireite.duth.gr/), του Europe Direct (http://europedirect.duth.gr/) και του συλλόγου αποφοίτων Δ.Π.Θ.
- Έντυπο υλικό, το οποίο διατίθεται ψηφιοποιημένο στην ιστοσελίδα του Τ.Ο.Ε όπως, οδηγός σπουδών, προγράμματα ημερίδων, συνεδρίων, διαλέξεων.
- Δημοσιεύσεις στον τοπικό έντυπο («Παρατηρητής της Θράκης», «Ο Χρόνος», κ.ά.) και στον ηλεκτρονικό τύπο (https://www.paratiritis-news.gr/, https://www.gr/, https://inkomotini.news/, http://www.ipatrida.gr/, κ.ά.)
- Συνεντεύξεις και ρεπορτάζ στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ράδιο Παρατηρητής», «Ράδιο Χρόνος», «ΕΡΤ Κομοτηνής», κ.ά., και στους τηλεοπτικούς σταθμούς «ΕΡΤ», «Δέλτα Τηλεόραση Θράκης», «ΕΝΑ Channel».
- Αυτόνομη παρουσία σε διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας όπως η 84η ΔΕΘ όπου το ΤΟΕ συμμετείχε με δικό του περίπτερο.
Όλες οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που οργανώνονται στη διάρκεια κάθε ακαδημαϊκού έτους από τη διοίκηση και τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος συνοδεύονται από έντυπο υλικό το οποίο διανέμεται στους φοιτητές. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι:
- Η τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών, στην οποία διανέμεται ο έντυπος Οδηγός Σπουδών. Στην ίδια εκδήλωση πραγματοποιείται η παρουσίαση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του τμήματος από μέλος της γραμματείας του τμήματος.
- Η ενημέρωση επιλογής κατεύθυνσης φοιτητών, στην οποία αναλύονται τα μαθήματα ειδίκευσης, η έρευνα του ΤΟΕ και οι δυνατότητες Πρακτικής Άσκησης.
- Η ενημέρωση φοιτητών για το Πρόγραμμα Erasmus+, στην οποία διανέμεται υλικό σχετικό με το Πρόγραμμα από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων/Erasmus+ του Δ.Π.Θ.
- Ενημερωτικές επισκέψεις μαθητών Β/θμιας Εκπαίδευσης, κατά την διάρκεια των οποίων διανέμεται πληροφοριακό υλικό για την οργάνωση και λειτουργία του TOE, το ΠΠΣ και τα Π.Μ.Σ του ΤΟΕ.
- Ειδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις στην κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου που αφορούν την βέλτιστη χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης.
Έντυπο υλικό διανέμεται επίσης στους φοιτητές και λοιπούς συμμετέχοντες σε όλες τις ακαδημαϊκές εκδηλώσεις του ΤΟΕ αλλά και στις επιστημονικές εκδηλώσεις του φοιτητικού συλλόγου. Το σύνολο του έντυπου υλικού διατίθεται επίσης ψηφιοποιημένο στην ιστοσελίδα του ΤΟΕ και υπάρχει προς διάθεση στην γραμματεία του τμήματος. Τέλος, ενημέρωση επί των εκδηλώσεων και των ερευνητικών δράσεων του τμήματος υπάρχει στους πίνακες ανακοινώσεων του τμήματος αλλά και στον χώρο υποδοχής των φοιτητών έξω από την γραμματεία του ΤΟΕ.